Çoşkun KÖYCÜ

Tarih: 28.03.2025 00:08

Şenkaya halk önderi Hüsyin KÖYCÜ'yü Oğlu Anlatıyor-4

Facebook Twitter Linked-in

Şenkaya halk önderi Hüseyin KÖYCÜ'yü Oğlu Anlatıyor-4

 "Vatana hizmet, ibadetlerin en makbulüdür. Çünkü mu-tat ibadet kendi kurtulusumuz icindir. Halbuki vatana hiz met herkesin kurtulusu icindir" demistir, Vatana hizmetin. Şenkaya köylerine hizmetin bir ibadet kutsallığı içinde ol-duğuna biz de inandık. Gerçek bir gönüllü idin. Kendi gön-lündeki topluma hizmet ateşini bizlerin gönlünde de alev-lendirmiş oldun. 
Ayrıca, "Artık gerçek kalkınmanın ve çalışmanın zama-nıdır. Önemli olan veni bir ateş yakmaktır, daha ileri yaşam ve rak elde edilebileceğini her bir yurttaşı inandırmakla olur" demiştin. 
Şenkaya'da başarılan da budur. Ama başarının mutfağın-da "Sarı Karton Projesi" bulunmaktadır. "Sarı Karton" pro-jesini Hüseyin Köycü'nün torunu Prof. Dr. Koptagel İlgün, "Toplum Kalkınmasında Hüseyin Köycü adı kitabında en güzel şekilde izah etmektedir. Bence muhakkak okumaya, özümlemeye, evlatlarına aktarmaya değer. Ayrıca bu proje üzerinde yeni bir kitap hazırlığı bulunmaktadır. Hüseyin Köycü'nün hatırasına onun isteğinin yerine getirilmesi bile her Şenkayalı için bir görev, bir borç olsa gerek diye düşü-nüyorum. 


 

Köycü başarılarından asla övünmezdi. "Yaptıklarımızın hepsi vatanımıza olan borcumuzdur ve Atatürk'ün aydınlat tığı yolda yürümektir" demişti. 
Babamın gençlere karşı büyük sevgi ve saygısı vardı. Topluma hizmet ruhunun onlara aktarılması hususunda bir vasiyetine ben de şahit olmuşumdur. 3-5 kişilik bir sohbet toplantısında kendim için gerçekten bir şey istemiyorum, Şenkaya gazetelerinin korunması ve ilerde bunlardan yarar-lanılarak bir kitap çıkarılmasını ve böylece gelecek nesillere bu hizmetin, bu hizmet ruhunun aktarılabileceğini söyledi. 
Torunları Koptagel İlgün ve Tokay Köycü'nün bu arzu-suna hizmet ettiklerini görüyoruz. 
Hüseyin Köycü, belki engin bilgi ve cesaretiyle ulaşmak istedikleri tamamen gerçekleşmedi. Tabii bu durumun kendi de farkındaydı. 
Tam 40 seneden beri Şenkaya ve köylerine hizmet etmek istedim. Eğer bu hizmetlerinde muvaffak olabilseydim, şim-di Şenkaya kültürüyle, sağlığıyla, kazancıyla, imarıyla, yaşa-yışıyla bütün haliyle bir örnek kasaba olacaktı. Belki cennete benzeyecekti ve bütün Türkiye'de hatta Orta şarkta numune teşkil edecekti. 
Bu hayırlı teşebbüsümde muvaffak olamadığım bilmem ki benim beceriksizliğimden mi, Şenkaya'nın talihinden mi. muhafazakar ve hasis adamlardan mı, hüsnünivetten uzak menfaatperest bazı salahiyetlerden mi? 
Her neden olursa olsun muvaffak olamadım. 
Fakat her ne kadar maksada arzu ettiğim gibi nail olama-
dımsa da bir tohum ekilmiş oldu. 
Bu sözleri okuduktan sonra artık bu yazıya devam etmek, gerekmez diye düşündümse de kanımca sonuç olarak bazı konulara da değinmem gerekir. 
"Atatürk'ün Çankaya'sı, Hüseyin Köycü'nün Şenkaya'sı var" sözü çok anlamlıdır. Atatürk'ten çok etkilendiği, vatan hizmetinde O'nu takip etmeye çalıştığı biliniyor. 
Köycü, aynı zamanda Cumhuriyetin öncülerinden biri-dir. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş ve gelişme sürecinde, bir takım yerel kahramanların ne denli önemli bir rol oyna-dığı Köycü örneği ile ortaya çıkmıştır. 
Köycü, yaşadığı yöreye ve zamana iz bırakmış tarihi şah-siyetlerden biridir. Keşke o insanı tüm Türkiye tanısaydı. O'nun kuşaktan kuşağa örnek bir lider olarak anlatılması gerekir. 
Hep Atatürk deriz, fakat Atatürk kendisinin her başarı-sında ben ve arkadaşlarım demiştir. Bu yazıda biz Hep Hü-seyin Köycü demiş olduk. Fakat Hüseyin Köycü de hep ben ve arkadaşlarım demiştir. 
Bu vatan ve millet adına bir taş koyan bir gül dikenlerin hepsine rahmet okuyorum. Allah mekânlarını cennet etmiş-tir inşallah. 31 Ocak 1958'de İstanbul'da aramızdan ayrılan Hüseyin Köycü, Anadolu toprakları üzerinde bütün yaptık-larıyla, genç Cumhuriyetimizin aydınlanma ve toplumsal kalkındırma önderi sıfatını kazanmıştır. Şüphesiz o, evlatları için mübarek bir baba, fakat Şenkayalılar için de hem baba, hem ata olmuştur. 
Çocuk seviyesinde Şenkayalı bir gencin duyguları: (Gül-tekin Öztürk) 
Özledim gittim kazaya 
Şenkaya kazasının Köycüsü gitmiş 
Ata gitmiş öksüz kalmış gençleri 
Gençliğe iz veren hocası gitmiş. 
"Vatana hizmet, ibadetlerin en makbulüdür. Çünkü mutat ibadet kendi kurtuluşumuz içindir. Halbuki vatana hizmet herkesin kurtuluşu içindir" demiştir. Vatana hizmetin, Şenkaya köylerine hizmetin bir ibadet kutsallığı içinde olduğuna biz de inandık. Gerçek bir gönüllü idin. Kendi gönlündeki topluma hizmet ateşini bizlerin gönlünde de alevlendirmiş oldun.
 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —