İMAM ŞAMİL - KUZEY KAFKASYA VE ÇEÇENİSTAN:
18.yyılın sonlarına doğru Çarlık Rusyanın istilasına 1785 den ihtibaren karşı, İmam Mansur'un başlattığı ve sonraki üç İmam Gazi Muhammed, Hamza ve İmam Şamil ile Milli direniş hareketine Ruslar"Müridizm"Müslümanlar ise "Gazavat" ismini verdiler.
Kuzey Kafkasyanın doğusunda yer alan Çeçenistan da halk Rus işgaline karşı büyük mücadeleler vermiştir. 1835 te Şeyh Şamil İmam seçildi. Şamil liderliğindeki Kuzey kafkasyalılar Rus Çarı'nın ordularına kan kusturmaya
başladılar
Çar Nikola General elçisiyle İmam Şamil'e mektup gönderir. Şamil Çar'ın elçisine Namazını kıldıktan sonra verdiği cevapla:
"Başında bulunduğum bu kahramanlar topluluğunun kalplerinde kökleşen bu eşziz zafer İmanı kökünden kazınmadıkça ve genç muhariplerimden en ihtiyar naiplerime kadar tek kurşunları ve tek kolları kalıncaya kadar bu mübarek Vatanı son dağına, son köyüne ve son kaya parçasına kadar karış karış müdafa etmekten beni hiç bir kuvvet alıkoyamıyacaktır. Bu uğurda bütün evlat ve ayalimi kılıçtan geçirseniz, zürriyetimi kurutsanız, en son müridimi yok etseniz, son nefesime kadar yine dövüşeceğim. Çar'a son cevabım budur Gereral. Çar Nikola'yı tanımıyorum!".
Bu cevaptan sonra müthiş muharebeler başlamış 25 sene Rus ordularını perişan etmiştir. Napolyonu yenen Rus General dahi İmam Şamil karşısında yenilmekten kurtulamamıştır. Ne yazık ki Rus entrikalar Çeçenler arasında ayrılığa yol açınca Şavaşırken çaresiz kalan Şeyh Şamil esir düşmüştür. On yıl esaretten sonra Çar'dan izin istemiş, 1870 de İstanbul'a gelmiş, Sultan Abdulaziz tarafından büyük coşku ile karşılanmıştır. İstanbul'dan ayrılarak Hac vazifesini getirmiştir. Mekke de büyük izdiham olunca Şamil'i Kabe'nin damına çıkarırlar bir müddet burada duran Şamil'i bütün hacılar doyasıya seyrederler. 17 Şubat 1871 de Medine-i Münevvere de ruhunu teslim eder. Çennet-Ül Baki mezarlığına defnedilir.
1917-1922 yılları arasında Çeçen-İnguş hareketi Milli bir duruş sergiler. 1930 ortalarında Çeçen-İnguş Otonom Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kuruldu. 2. Dünya savaşı sonrası Sovyet yönetimi, diğer milletler arasında milli uyanışa yol açacağı düşüncesiyle baskı altına almıştır. 1991 de Sovyet Rusya nın dağılmasıyla İmam Şamil in bıraktığı Bayrağı eline alan General Cahar Dudayev Grozni de "Çeçen İşkerya Cumhuriyetini"ilan etmiştir. Çeçenistan-Rusya arasındaki savaş 1997 de imzalanan Hasavyurt antlaşması ile Çeçenistan a yarı özerklik verimiş fakat 1999 Eylülün de Rus kuvvetleri Çeçenistanı işgal etmesiyle son bulmuştur. (saygılarımla).
Enver Kabul