İLK MİLLİ ŞEHİT KEMAL BEY :
Boğazlıyan Kaymakamı Kemal bey, Ermenilerin iftiralarına uğramış, patrikhanenin gazete ilanıyla yalancı şahit araması sonucu 24 yalancı ermemi şahit bulunmuştur. Patrikhanenin bulup, getirip götürdüğü ve hazırladığı yalan iftiralar sonucu Osmanlı Divanı Harbi, Kendi Kaymakamını idam cezası ile cezalandırmıştır.
İlk önce Konyada görülen mahkemede Kemal bey berat etmiştir. Her ne hikmetse Konya da yeniden tutuklanarak İstanbula getirilir. Duruşmalar 5 Şubat 1919 da başlar. Divanı Harb başkanı Ali Fevzi Paşa baskılar sonucu mahkeme başkanlığını bırakır. Yerine Cellat diye adlandırılan Mustafa Nazım Paşa getirilir(Nazım Hikmetin dedesi). Kürt Nemrut Mustafa'da mahkeme üyesidir. Hazırlanan tezgah sonucu Kaymakam Kemal Bey in 8 Nisan 1919 da idamına karar verilir. Herhangi bir delile dayandırılmadan, yalancı ermeni şahitlerin iftiraları esas alınmıştır.

Nice vatan hainlerini affeden Sultan Vahidettin, bir gün sonra onaylayacak ve 10 Nisan 1919 da öğleden sonra Beyazit meydanında asılarak idam edilmiştir. Beyazit meydanını dolduran insan kalabalığı onbinden fazlaydı. Yollar, meydanlar, damlar mahşeri bir kalabalık haline gelmişti. Üç ayaklı darağacı kuruldu. İdam sehpasının etrafını jandarma ve polisler çembere almıştı. Birdenbire kalabalığın sustuğu görüldü. Kimse nefes almıyordu. Bir müfreze askerin ortasında, yüzü gözü solmuş, üstünde beyaz bir gömlek bulunan, takbiren 35 yaşlarında mağdur Boğazlıyan Kaymakamını Kemal Bey görünmüştü. Yavaş yavaş yürüyerek darağacına doğru yaklaşıyordu.
Oldukça sakindi. Mukadderatına kendini teslim etmişti. Son sözü olup olmadığı sorulunca, O halka şöyle hitap etmişti:
‘’ Sevgili vatandaşlarım. Ben bir Türk memuruyum. Aldığım emri yerine getirdim. Vazifemi yaptığıma vicdanen eminim. Sizlere yemin ederimki, ben masumum. Son sözüm bugünde budur, yarında budur. Ecnebi devletlere yaranmak için beni asıyorlar. Eğer adalet buna diyorlarsa kahrolsun böyle adalet!. Benim sevgili kardeşlerim, Asil Türk Milletine çocuklarımı emanet ediyorum. Bu kahraman millet, elbette onlara bakacaktır. Vatan uğrunda cephede ölen bir insan gibi Şehit gidiyorum. Allah vatan ve milletimize zeval vermesin. Amin."demişti.
Halk hıçkıra hıçkıra ağlıyordu. Meydanda tam bir matem havası vardı. Rektörlük köşkünün penceresinden Adliye müsteşarı İngiliz kuklası Sait Molla, cellatlara hiddetle bağırdı:"söyletmeyin asın bu herifi". Çingene cellatlar derhal darağacında sallanan ipin ilmiğini Kemal Bey in buğazına geçiediler. Onu sandalyenin üstüne çıkardılar, birkaç saniye içinde ipi çekerek sandalyayi bir tekme ile devirdiler. Havanın karardığı bu sıralarda bir kağıt gibi sallandı, yüzü morardı, dili sarktı. Türk milletinin bu kahraman evladı Türk milletinin kalbinde ebediyen yaşıyacaktır.

Hükumetin bütün tedbirlerine rağmen Türk halkının muhterem şehidine sahip çıkması, çok saygın kişiler olan Kadıköy, Mecidiye, Üsküdar Derğahı Şeyhi Münip bey ve Aziz Mahmud Hüdai Derğahı temsilcileri de kalabalık cemaatleri ile cenaze törenine katıldılar. Cenaze namazını bizzat Üsküdar Derğahı Şeyhi Münip hoca efendi tarafından kıldırıldı. Cenaze merasimine 20 kadar asker gönderen Üsküdar mevki Kumandanıda görevinden azledildi. 2002 yılı sonbaharında İstanbulda bir grup Türk Milliyetçisi Şehit Kemal Beyin heykelini dikmek için harekete geçer. Heykel Kemal bey in asıldığı Beyazid Meydanına dikilecekti. Fakat dikilmesi mümkün olmadı. Kemal beye yapılan bu vefasızlığı o dönemde Ceyhan Belediye Başkanı olan Hüseyin Sözlü(2014-2019 Adana Büyükşehir Belediye Başkanı) beyin milli hassasiyetini rencide etmiş olacakki, kalkıp İstanbul a gelir. Heykel kamyona konularak Ceyhan a götürülür. 17 Mayıs 2003 te dillere destan bir açılış yapılır.
Ceyhan'da. Açılışa milli şedidimizin kızı Müşerref hanımefendi İzmir den, torunu Kemal beyde Ankara dan davet edilir. Törene Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Denktaş ve binlerce Ceyhanlı katılır. (bende o törendeydim) Ceyhan ın en işlek parklarından Talıha İşgüven Parkına dikilir.
2020 yılında park yıkılarak yerine "Atatürk Kent Meydanı"yapılmış Şehit Kemal Bey'in heykelide tekrar Kent Meydanında ki yerine yeniden konmuştur .
Saygılarımla
Enver Kabul
[Şehit Kaymakam Kemal Bey'in Anıtı Ceyhan