DUYGU YÜKLÜ, COSKULU BİR VEDA
Kimileri Ahde Vefa diye tanımlar bu eylemi. Kimileri kadirşinaslik diye adlandırır bu duyguyu. Değerbilirlik (vefa), yaşanmışlıklara saygı duymaktır. Bir değeri, bir emeği, bir sanatçıyı gündeme getirmektir. Sanata ve sanatçıya saygı duymaktır. Topluluk içinde yüceltmektir onu. Değer vermektir, değerli olduğunu duyumsatmaktir. Başkalarına , başka kimselere örnek göstermektir sanata emek vermiş kişiyi ya da kişileri. Geçmişi geleceğe taşımaktır aynı zamanda. Değerbilirlik, bir erdemdir. Erdemli bir insana yakışan bir davranıştır.
Bir değerbilirlik örneğine tanıklık ettik bu gece. Böylesine güzel ve anlamlı etkinliği İpekyolu Türk Müziği Korosu yaşattı bize. Fark yaratan şef Remzi ÇELİKYAY, farkını gösterdi yine.
Gece, koronun seslendirdiği muhayyer makamındaki şarkılarla başladı. İlk şarkı,
" Batan gün kana benziyor" oldu. Bu şarkıyı aynı makamdaki,
" Güneş gibi şahsım olsa",
"Ay doğdu batmadı mı?" ,
"Ne zaman görsem onu ayaklarım dolaşır", " Gideceğim gurbet eldir" , " Yenilendi derdim nedendir bilinmez ", " Çayır ince biçemedim" şarkıları izledi. Hiç ara vermeden ve birbiri ardına söylenen bu hareketli şarkılarla salon coştukça coştu.
Sazların çaldığı muhayyer saz semaisinin ardından ilk solist Nuray ALBEY, sahne aldı. " Seninle tattım ben her mutluluğu" şarkısını yorumlarken dinleyicilere mutlu olmanın anahtarını veriyordu sanki. Keman ustası Özgür BALTALI, "Rüyalarda buluşuruz" şarkısını özgün sesi ve kendine özgü yorumuyla seslendirdi. Saz sanatçısı olarak kemanda gösterdiği başarıyı şarkı söylerken de gösterdi. Dinleyiciler, alkışlarıyla ortak oldular bu başarıya.
Hep yeniliklerin ve ilklerin yorumcusu Semra UYANIK, bu geleneği yine sürdürdü. " "Ben neredeysem sen oradasın" şarkısını tanıttı bizlere. Yücel KAYA, güzel sesi ve güzel yorumuyla" Seni seven olabilir " şarkısıyla sanki umut aşılıyordu dinleyenlere.
Gecenin yıldızı, gecenin kahramanı, gecenin assolisti Tuna Tepecik oldu. Daha kundakta iken müzik ile tanışmış. Şarkılarla , ezgilerle doldurmuş kulaklarını. Bir şarkı, bir ninni dinlemeden uyumazmış. Müziğe ilgisi hiç eksilmeden sürmüş. Henüz dokuz yaşında iken koroya katılmış. Aralıksız tam on dört yıl müzikle, sanatla, korolarla iç içe olmuş.
Konser hazırlıkları ve duyuruları günler öncesinden başladı. Afişler hazırlandı. Koro elemanları, afişleri ve duyuruları sanal ortamda ve gruplarda paylaştı. Geleceği parlak bu gencin yanında olduklarını gösterdiler. Böylesine bir sevgi seli, dayanışma ruhu ve özverili bir ekip vardı arkasında.
Bu akşam Bursa'daki amatör çalışmalarını sonlandırmak için son kez çıktı sahneye. Büyük kentlerde assolist olarak sahnelere çıkmak, albüm yapmak, klip çekmek gibi büyük hedefler belirlemiş kendisine. Umarım ve dilerim tüm hedeflerine ulaşır.
Tuna Tepecik, sözleri Aşkın Tuna, bestesi Hüsnü Üstün'e ait şarkıları yorumladı. Art arda,
"Ne gelen ne soran var.",
"Gel sevdiğim kimsem yok",
"Aşkımız ne güzeldi ",
'Bakamam gözlerine ",
"Beyaz Zambaklar" şarkılarını seslendirdi. Kendisine ayrılan bölümü ,
"Gönül penceresinden ansızın bakıp geçtin " ve
"Erkilet güzeli bağlar bozuyor"
adlı eğlenceli ve hareketli şarkılarla bitirdi. Yoğun alkışlar arasında armağan edilen çiçeklerle uğurlandı Umut dolu sanat yolculuğuna.
Şef Remzi Çelikyay, "Mendilimin yeşili" ve "Bir dalda iki kiraz" adlı türkü formundaki şarkılarla dinleyicileri coşturdu. Sahnedeki koristlerle salondaki dinleyicilerin katılımı ve uyumu coşkuyu artıran başlıca etkendi.
Yine unutulmaz bir gece yaşadık. Şarkılarla güldük eğlendik. Şarkılarla coşup hüzünlendik. Karmakarışık duygular içindeyim bu gece. Bir yanda ayrılığın verdiği hüzün, öbür yanda umuda, başarıya giden yolda güvenli adımlarla ilerleyen bir yolcuyu uğurlama sevinci. Ayrılıklar, her zaman hüzün verir geride kalanlara. Başarılar ise neşe, sevinç , mutluluk verir insanlara. Yolun açık ve aydınlık olsun Tuna Tepecik.
Bu güzel geceyi yaşatan başta şef Remzi ÇELİKYAY'a, koro elemanlarına ve saz sanatçılarına yürekten teşekkür ederim. İyi ki varsınız Türk Sanat Müziği sevdalıları. Emeklerinize, yüreklerinize , sesinize sağlık.
Zeki BAŞTÜRK