CİĞERLERİMİZ YANIYOR...
Akciğerlerimiz, solunum sisteminin en önemli organlarından biridir ve vücuda oksijen alarak karbondioksiti dışarı atma görevini üstlenir. Sağlıklı bir solunum için akciğerlerimiz hayati öneme sahiptirler.
Ormanlarda dünyamızın akciğerleridir. Dünyamız için oksijen kaynağı olan ormanlar aynı zamanda iklim üzerinde düzenleyici etkiye sahiptir. Sadece bulundukları bölgenin havasını temizlemez, aynı zamanda bol yağış almasını da sağlarlar. Ayrıca ormanlar, kar ve yağmuru yaprak, dal, gövde ve kökleri ile tutarak sel ve taşkınların oluşmasını önler. Ayrıca yer altı sularının oluşmasına yardım eden ormanlar, başta içme suyu olmak üzere ihtiyacımız olan her çeşit suyu sağlar. Yaban hayatına ev sahipliği yapar, bitki örtüsünün oluşmasını sağlar.
Bu nedenlerle ormanları korumak, hepimizin sorumluluğudur.
Ormanların korunması, sadece ekosistemlerin sürdürülebilirliği için değil aynı zamanda hepimizin refahı ve geleceği için de büyük önem taşır. Ormanların tahrip edilmesi ve yok olması, doğal dengenin bozulmasına ve çeşitli sorunlara yol açabilir.
Türkiye Ormancılar Derneğinin açıkladığı verilere göre “Türkiye’de her yıl ortalama 2.793 orman yangını meydana geliyor! Türkiye’de ormanların neredeyse üçte ikisi sürekli yangın tehdidi altında ve 10 yıl içinde 30.000’e yakın orman yangını meydana geldi. Çok büyük alanları etkisi altına alan yangınlar, ormanlarımızı yaktı, orman köylüsünün geçimini elinden aldı.”
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına göre son 5 günde yurdun farklı bölgelerinde çıkan 342 yangından 6'sı devam ediyor. Çıkan orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale ediliyor.
Çıkan yangınlarda çok şükür şu ana kadar bir kişi dahi hayatını kaybetmedi ama çok sayıda da vatandaşın hayvanı telef oldu, evleri arabaları yandı. Tabiki yanan sadece köylülerin hayvanları olmadı. Ormanda yaşayan binlerce yabanı hayvan, Milyonlarca börtü böcek ve bitki örtüsü de yok oldu.
Özellikle hava sıcaklığının en yüksek seviyelere ulaştığı yaz aylarında, orman yangınları da artış gösteriyor. Hem doğal hayatı hem de ekosistemi olumsuz etkileyen orman yangınlarının başlıca sebeplerini şöyle sıralayabiliriz;
Orman Yangınlarının Nedenleri
İhmal ve dikkatsizlik nedeniyle çıkan orman yangınları
Ormanda güvenlik tedbiri alınmadan ateş yakılması
Yakılan ateşin söndürmeden bırakılması
Sönmemiş sigara izmariti ve kibritin yere atılması
Orman içinde veya bitişiğindeki tarlalarda istenmeyen ot veya anızın yakılması
Gece aydınlatma için ormanda ateşle dolaşılması
Cam ve cam kırıklarının ormanda bırakılması
Çocukların orman içinde ateşle oynamaları
Kasıtlı çıkarılan orman yangınları
Tarla veya otlakları genişletmek için ormanın bilerek yakılması
Birilerinden intikam almak veya bir şeyi sabote etmek için yangın çıkarılması
Yabani hayvanları uzaklaştırmak için yangın çıkarılması
Orman içinde yapılan kanunsuz işleri gizlemek için yangın çıkarılması orman yangınlarının başlıca sebeplerindendir.
Sıcaklıkların artarak devam edeceği ve orman yangınlarının sıkça meydana geldiği bir sezonuna girerken orman yangınlarının vereceği zararların da çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Meydana gelen orman yangınlarında,
Biyolojik çeşitlilik büyük zarar görür.
Ormanlarda yaşayan canlıların yaşam alanları yok olur.
Canlı ve cansız örtünün yok olmasıyla erozyon, sel-taşkın ve hava kirliliği gibi doğal afetlerin sayısında ve hızında artma görülür.
İklim sisteminde (sıcaklık, rüzgâr, nem ve yağışa doğrudan etki ederek) bozulmalar görülür.
Orman ve orman ürünlerine dayalı turizm, sağlık, spor, avcılık gibi sektörler olumsuz yönde etkilenir.
O halde orman yangınlarının çıkış nedenlerinde en çok insanın payı olduğu gibi orman yangınlarının önlenmesinde de insan faktörü ön plana alınmalıdır ...
Tüm bu olumsuzlukların yaşamaması için yetkililerce yapılan uyarılara uymalıyız, Dikkatsiz ve ihmalkâr davranışlardan uzak durmalıyız. Ormanları yangınlara karşı korumak için öncelikle halkın bilinçlendirilmesi için seminerler ve konferanslar düzenlenmeli. İçişleri Bakanlığı ve Valilik makamlarınca orman yangınlarına ilişkin yapılan uyarı ve yasaklar doğrultusunda hareket edilmeli.
Çocuklarımıza yeşil bir vatan bırakmak için; Ormanlarımız Kül Olmasın!
Cengiz Ceylan
Eğitimci-Yazar