Cengiz CEYLAN(Eğitimci Yazar)

Tarih: 07.11.2024 15:37

BÖLÜM-2 ŞENKAYA’NIN İLÇE OLUŞU

Facebook Twitter Linked-in

BÖLÜM-2 ŞENKAYA’NIN İLÇE OLUŞU

 Şenkaya İlçesi Örtülü adıyla bir köy iken, 1929 yılında Oltu’ya bağlı Bucak haline gelmiştir. Ancak kısa süre sonra bucak merkezinin Akşar’a (Kosor/ Gosor) alınması sonucu yine Örtülü köyü olarak tanınmıştır. Şenkaya 1946 yılında Hüseyin Köycü’nün çabalarıyla ilçe haline getirilmiş, Örtülü adı 28 Mayıs 1948 tarihinde Şenkaya olarak değiştirilmiştir. Şenkaya Belediye Başkanlığı 1946 yılında kurulmuştur. 

Şenkaya’nın ilçe olmasını sağlayan Hüseyin Köycü uzun yıllar bu ilçenin belediye başkanlığını yapmıştır. BELEDİYE BAŞKANLARI Hüseyin KÖYCÜ İlçenin kurucusu Hüseyin Sırrı Köycü (1895-1958) ilçenin ilk belediye başkanlığını yapmış-tır.
20 Şubat 1895’de Örtülü Köyü’nde doğdu (şu an-da Erzurum İli’ne bağlı Şenkaya İlçesi). Babası din âlimi ve halk ozanı Artvin iline bağlı Yukarı Maden (Hod) köyünde 1860 yılında doğmuş olan Mehmet Hıfzı Efendi, Annesi Hedise Hanımdır.
     Hüseyin Köycü, 12 yaşında Kuran’ı hafzetmiş, Arapça ve Farsça bilen Hüseyin aynı zamanda babası gibi şiirler de yazıyordu. kendini geliştirmek için top-lumsal, ekonomik ve tarih, coğrafya, edebi gibi farklı konularda kitaplar okuyordu. Elde ettiği bu bilgiler sayesinde 17 yaşında Örtülü Köyü’ne muh-tar seçilmiştir. Sadece kendisini yetiştirmekle kalma-yıp köy halkının eğitimine de çok önem veriyordu. Bu sebeple öğrendiği bilgileri Köy odasına topladığı hal-kada aktarıyordu. Ülkemizin işgal altında bulunduğu o yıllarda halkın milli şuurunu tetikleyen şiirler yazı-yordu. 1916 yılında yazdığı İslam destanını, köyün gençleri yardımıyla çoğaltarak etrafa yaymaya çalışıyordu. Oltu ve havailisinde düşmana karşı örgütlenme çalışmalarının içinde yer alıyordu. 1917’de Oltu Gizli İslam Cemiyeti’nin kuruluşunda yer aldı. Kosor (Akşar Nahiyesi) ve Örtü-lü teşkilatlarını kurdu. 1918’de Oltu’nun kurtuluşunda önemli rol oynadı ve Kosor Nahiye Müdürlüğü görevine ta-yin edildi. Aynı yıl Kars’ta milli müdafaa teşkilatı olarak kurulan; Milli İslam Şurası kurucu üyesi oldu.
1919’da Cenubi Garbi Kafkas Cumhuriyeti kurucu üyesi, Oltu Milletvekili ve Meclis İdare Amiri seçildi. Aynı yıl Allahüekber Cephesi komutanlığı da kendisine verildi. Cenubi Garbi
10
              Kafkas Cumhuriyeti hükümetin İngilizler tarafından dağıtılmasından sonra Oltu Serbest Genç-ler Teşkilatı’nı kurdu ve başkanı oldu. İkinci Oltu şurası üyeliğine seçildi. 1920’de Oltu İslam Terakkiperver Cemiyeti’nin kurucusu ve umumi kâtibi oldu. Bu yıllarda Kâzım Karabekir Paşa’nın Kars’ta çıkardığı haftalık Varlık Dergisi’nde makaleler yazmaya baş-ladı. 1920’de TBMM’de kurulması ve Anadolu’nun düşman işgalinden kurtulmasından sonra Hü-seyin Efendi kendisini ölümsüzleştiren eserlerini vermeye başladı, Önce Örtülü köylülerinin eğitimini sağlamak için köye öğretmen getirtti ve gençleri eğitmek için hususi mektep kurdu. Yine 1920’li yıllarda köyüne imece usulüyle ilkokul yaptırarak eğitim seferberliği başlat-tı.‛Haydi kızlar okula‛, ‚Baba beni okula gönder‛ gibi çalışmaları daha o yıllarda hayata geçi-ren Köycü, Örtülü Köyü’nü ilçe yapma yolunda çalışmalar yapıyordu. 1925’te Oltu İlçesi İdare Heyeti Üyesi ve 17 yıl süreyle Erzurum İl Genel Meclisi üyeliğinde bulundu. 1928’de köyde halka açık şirket ve kooperatif kuruyordu. Çevre ilçeler halkının da şirketten hisse almalarını sağlıyordu. 1930’lu yıllarda eğitici ve öğretici tiyatro eserleri yazıp sahneye koyarak çevre ilçelerde turne düzenliyordu. Evini vererek ortaokul açılması yönünde çalışmalar yürütüyordu 1932 yılında Erzurum Halk Evi Köycülük Şubesi Başkanı olan Köycü, kalkınmanın köyden başlamasının yılmaz savunucusu olduğundan, 1934’te soyadı kanunu çıkınca kendisine “Köycü“ soyadı ve-rildi. Köycü aynı zamanda köyün ve yörenin ağaçlandırılmasına çok önem veriyordu. Bu maksatla ağaçlandırma bayramları düzenliyordu. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere TBMM üyelerine mektuplar yazarak kanunlarımız-da yapılmasını istediği değişme ve düzenlemeleri dile getirirdi. Yine bu yıllarda 12 el sanatı da-lında usta öğretmenler getirerek köy halkını kabiliyetlerine göre zanaata yönlendirdi. Sergiler, pazar ve panayırlar düzenlerdi. Yoğun çabaları sonucunda 1946’da Örtülü Köyü’nü ilce yapmayı başarır. İlçe daha sonra ‚Şenkaya‛ adını alır ve Köycü uzun yıllar bu ilçenin belediye başkanlığını yapar. 1950-55 yılları arasında Şenkaya Gazetesi’ni çıkarır. 1954’te bağımsız milletvekili adayı olur. 12 oyla seçimi kaybeder ama üzülmez ‚Benim asil görevim milletimi mecanni avukatlığıdır...‛ diyerek çalışmalarını sürdürür. Maddi, manevi her imkânını köyü için harcadığından bir sürse sonra maddi sıkıntılar ya-şamaya başlar. Diğer yandan yakalandığı şeker hastalığı da yakasını bırakmaz. Bu hastalık se-bebiyle bir bacağı kesilir ama yine de çalışmalarını bırakmaz, devam eder. 1957 yılında Türkiye Ufak Partisi’ni kurar, genel merkezi il dışında olan ilk partidir ve amb-lemi kurşun kalemdir. 1958 yılında bacağına protez yaptırmak için geldiği İstanbul da 31 Ocak günü hayatını kay-beder. Mezarı İstanbul Kozlu Mezarlğı’ndadır. Şenkayalılar, Köycü için bir vefa borcu olarak anma törenleri düzenler. İstanbul’da yaşayan-lar bu anma törenlerini mezarı başında da gerçekleştirirler.
        11
           ŞENKAYA BELEDİYE BAŞKANLARI (1946’dan- 2024’e kadar)


12
           GÖRBİL ÖZCAN ŞENKAYA BELEDİYE BAŞKANI HAYATI 19. 08. 1967 tarihinde Şenkaya ilçesinde doğdu. İlk ve Orta öğrenimini İlçemizde Tamamla-dıktan sonra 1985 Yılında Çevre Sağlığı Kolejinden mezun oldu. 1985 - 2004 Yılları arasında Sağlık Bakanlığında memur olarak görev yaptı. 2004 Yılında Siyasi Hayatına Belediye Başkan-lığı ile Başlayarak Sırası ile 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde üç dönem üst üste belediye başkan-lığı görevini yürüttü. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde halkımızın tercihi ile tekrardan belediye başkanlığı görevi-ne seçilerek ilçemize hizmet vermektedir. Anadolu üniversitesi ön lisans mezunu olan başka-nımız, Evli ve İki Çocuk Babasıdır.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —