Mintez ŞİMŞEK


BİR GÜZEL DİYAR ŞENKAYA İLÇEMİZ VE ADALETİN TECELLİSİNE DAİR KISA BİR HİKÂYE

Bugün 7 Nisan, can Şenkaya’mızın düşman işgalinden, moskof ve ermeni zulmünden kurtuluşunun 107’nci yılı. Bu vesileyle ilçemizin kurtuluşunda büyük emekleri olan Doğu cephesi kumandanlarından Halit (Karsıalan) Paşa, Rüştü Paşa, Eyüp Paşa, Osman Nuri Koptagel Paşa ve Kazım Karabekir Paşamız ile tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum, ruhları şâd olsun.


Mintez ŞİMŞEK
MEB İLKSAN Genel Müdürü, Erzurum Birikim Gazetesinde Yazılarını paylaşacaklar. Kendilerine Hoş Geldiniz diyoruz.

Mintez ŞİMŞEK ; 

    1974 yılında Erzurum Şenkaya’da doğmuştur. Uludağ Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olduktan sonra, Ankara Üniversitesi’nde Sosyoloji alanında yüksek lisans yapmıştır. Kariyerine bankacılık sektöründe başlamış, ardından Türk Kızılayı’nda müfettişlik ve genel müdür yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. Bu süreçte uluslararası insani yardım operasyonlarında koordinatörlük yapmış ve çeşitli ülkelerde mesleki eğitimlere katılmıştır. Şimşek, halen İLKSAN Genel Müdürü olarak görev yapmaktadır. İngilizce bilmekte olup, dernekler ve vakıflar üzerine ulusal çapta yayınlanmış makaleleri ve iki kitabı bulunmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

BİR GÜZEL DİYAR 
ŞENKAYA İLÇEMİZ VE ADALETİN TECELLİSİNE
DAİR KISA BİR HİKÂYE
   İsmini her zaman şükranla andığımız, İlçemizin banisi, Oltu Şûra Hükümeti ve Cenubi Garb-i Kafkas Hükümeti kurucu üyelerinden, Vatansever Hüseyin KÖYCÜ’nün yüksek gayretleri ve attığı sağlam temeller sayesinde Şenkaya İlçemiz; eğitim ve öğretime katılan nüfus oranı bakımından, Erzurum ilimizin diğer ilçeleri arasında daima ilk sıralarda yer almış, Ülkemizin her köşesine ışık olmuş Öğretmenler, Doktorlar, Subaylar, Sanatkârlar, Hemşireler, Ebeler ve nice diğer meslek memurları yetiştirmiştir. 
   Bugün 7 Nisan, can Şenkaya’mızın düşman işgalinden, moskof ve ermeni zulmünden kurtuluşunun 107’nci yılı. Bu vesileyle ilçemizin kurtuluşunda büyük emekleri olan Doğu cephesi kumandanlarından Halit (Karsıalan) Paşa, Rüştü Paşa, Eyüp Paşa, Osman Nuri Koptagel Paşa ve Kazım Karabekir Paşamız ile tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum, ruhları şâd olsun.
Mevzu Şenkaya olunca, yazacak o kadar şey var ki ancak ben, az bilinen bir adalet hikayesi ile bu kurtuluş gününe renk katmak ve değerli hemşerilerime, Şenkayalıların adaletin tecellisi yolunda ne kadar mücadeleci bir ruha sahip olduklarını hatırlatmak istiyorum. 
   Türkiye’de “kişiye özel çıkan kanunlar” “Vatanî Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanunda” adı geçenler dışında çok ama çok azdır. İşte bu “kişiye özel çıkan kanunlar” dan birisi de Şenkaya ilçemizin Ekrek köyü öğretmeni Mübeccel Morkoç hakkında çıkarılmıştır. 
Takvimler 26 Ocak 1970 Yılını gösterdiğinde, 13409 sayılı Resmî Gazetenin 8’nci sayfasında aşağıda ki kanun yayımlanmış ve 1212 sayılı,
“Erzurum, Şenkaya Eski Ekrek Köyü Öğretmeni Ziya Tan Kızı Mübeccel Morkoç Hakkında 4557 Sayılı Kanun’un (E) Bendi Gereğince Meslekten İhracı Hakkında Millî Eğitim Bakanlığınca Verilen Disiplin Cezasının Kaldırılması Hakkında Kanun” 
    Türkiye Cumhuriyeti’nin kanunlar ve kararlar arşivine kaydolunmuştur. Kanun başlığında Şenkaya ilçemizin adı geçen tek kanun olan 1212 sayılı kanunun çıkış gerekçesi ise deyim yerindeyse tam anlamıyla bir adalet savaşının zafer meyvesi niteliğindedir. 
Kanunun çıkışına ilişkin alt komisyon raporları ve gerekçesinde de açıkça ifade edildiği üzere; “bir yanlış beyan ve/veya iftira neticesinde” öğretmenlik mesleğinden atılan Şenkaya/Ekrek (Sındıran) Köyü öğretmeni Mübeccel Morkoç’un Türkiye Büyük Millet Meclisince çıkarılan özel bir kanunla görevine iade edilmesi kararlaştırılmış, mahallinde ki tetkik makamlarınca eksik veya hatalı yapılan işlemler ve diğer kanun yollarına yapılan müracaatların sonuçsuz kalması nedeni ile konu Türkiye Büyük Millet Meclisine kadar ulaştırılarak, bizzat kişi adına bir kanun çıkarılmak sureti ile adaletin tecelli etmesi sağlanmıştır. 


   Kanunun çıkarılmasına esas gerekçe ise Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyon tutanaklarına yansıdığı şekliyle; 
Ekrek köyü ilkokulu mezunu S.D. isimli eski öğrenci hasta ve ölümcül yatağında yatarken, kendisinin çok yakın ve samimî arkadaşı olan ve henüz ilkokulu bitirmemiş olan Z.M. ile konuşurken hasbıhal sırasında;
“... Z.M. Erzurum'da bulunan Köy Ebe Okuluna girmek istediğini fakat ilkokul diploması olmadığından giremeyeceğini yana yakıla ve üzülerek anlatıyor kendisine; 
Bu sırada hasta olan arkadaşı S.D., Z.M.’ye hitaben “sen hiç merak etme ben nasıl olsa kurtulmaz bir hastalığa duçar olmuşum, son günlerimi yaşıyorum. Benim diplomamın bana artık faydası yoktur. Bunu sana vereyim diyor ve diplomasını Züleyha'ya veriyor. Ve kendileri diploma üzerindeki S.D adını kabataslak silerek pek bariz ve belli olacak şekilde Z.M. adı yazılıyor. Z.M.’ de bu tahrif edilmiş diplomayı kullanarak ebe okuluna giderek kaydını yaptırıyor. Bir müddet sonra Ebe Okuluna yapılan ihbar üzerine; okul idaresinin tetkik neticesinde, diploma üzerindeki tahrifatı görerek işi resmiyete koymak suretiyle Z.M.’yi okuldan tard ediyorlar. Millî Eğitim Müdürlüğünce müfettiş marifetiyle işe el konuyor ve neticede, Köy İlkokulunun 16 Yıllık Öğretmeni Mübeccel Morkoç'un bu tahrifatı yaptığı iddiasıyla iş adliyeye intikal ediyor. Ayrıca Erzurum Millî Eğitim Müdürlüğünce de öğretmenin vazifesine son veriliyor.”
    Henüz hayatının ilk evresinde bulunan iki çocuğun, bu masumane kabahatinden sorumlu tutulan ve esasında olayla doğrudan bir ilgisi olmayan öğretmen Mübeccel Hanım, konuyu birçok mahkeme ve üst yetkili mercilere intikal ettirmiş ise de bir sonuca ulaşamamış, nihayet dönemim Erzurum Milletvekili Gıyasettin KARACA ve 10 arkadaşının verdiği kanun teklifi ile konu 24.03.1965 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündemine getirilmiştir.
 

      Milletvekillerince TBMM gündemine alınan konu, Meclis Adalet Komisyonunca incelemeye alınmış, yaklaşık 2 yıl süren bu inceleme neticesinde öğretmen Mübeccel Hanımın suçsuzluğu anlaşılmış, komisyonca 09.05.1967 tarihinde TBMM Başkanlığına sunulan rapor ile öğretmen Mübeccel Hanımın mesleğine iade edilmesi gerektiği arz edilerek, bu yönde hazırlanan kanun teklifi genel kurula gönderilmiştir. 
TBMM 15.01.1970 tarihli birleşiminde, Şenkaya/Ekrek köyü öğretmeni Mübeccel MORKOÇ’un suçsuzluğunu sabit görerek, Millî Eğitim Bakanlığınca verilen meslekten ihraç kararını kaldırmış, Öğretmen Mübeccel MORKOÇ’un o günün şartlarında son derece zor olan iletişim ve ulaşım imkanları ile sürdürdüğü adalet mücadelesi, Erzurum Milletvekili Hukukçu, Savcı ve Hakim Sn. Gıyasettin KARACA’ın destekleri ile zafere ulaşmış ve mahallinde tecelli etmeyen adalet, Türkiye Büyük Millet Meclisince tecelli ettirilmiştir. 
Bu vesileyle bir kez daha Şenkaya İlçemizin 107. Kurtuluş yıldönümünü kutluyor, yazımızda adı geçen kişilerden sağ olanlara selamet, hak vaki olanlara ise rahmet diliyorum. 

Mintez ŞİMŞEK
MEB İLKSAN Genel Müdürü

 

 


Yazarların Yazılarından Doğan Olumsuzluklar Yazarlara Aittir!

Mevlam

Dünya ‘da Bu zülmü Durduracak Hiç mi Bir MÜSLÜMAN DEVLETİ Kalmadı????

'Nüfuz genişletme' mücadelesi yaşanıyor.

Pakistan'da İmran Han'ın destekçileri protesto düzenledi

Yağışlarda son 3 günde en az 50 kişi öldü

Mısır'da döviz likidite sorunu yerel para birimini yeni bir dalgalı kur sistemine geçirir mi?

Doğu Guta'daki kimyasal silahlı katliam İdlib'de protesto edildi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 29 23 1 5 42 74
2.Fenerbahçe 28 21 2 5 45 68
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Beşiktaş 29 13 7 9 12 48
5.Eyüpspor 29 13 8 8 10 47
6.İstanbul Başakşehir 29 13 10 6 9 45
7.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
8.Göztepe 29 10 10 9 9 39
9.Gazişehir Gaziantep 28 11 11 6 0 39
10.Kasımpaşa 29 9 8 12 -3 39
11.Konyaspor 30 10 13 7 -6 37
12.Trabzonspor 28 9 10 9 9 36
13.Bodrum FK 30 9 14 7 -10 34
14.Rizespor 28 10 14 4 -12 34
15.Kayserispor 28 8 11 9 -12 33
16.Sivasspor 29 8 14 7 -8 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 28 4 17 7 -23 19
19.Adana Demirspor 28 2 22 4 -41

YAZARLAR