Gazeteci Yazar Nuray LALE

Tarih: 30.01.2024 16:43

OTİZM

Facebook Twitter Linked-in

 OTİZM

Dünyaya gelen her 59 çocuktan birinde Otizm spektrum bozukluğu bulunuyor. Hastalığın erkek çocuklarda görülme oranı kız çocuklara göre 5 kat daha fazla. Otizm tanısı konulan çocukların yaklaşık yarısında zeka geriliği de tespit ediliyor. Otizm nedir, nasıl fark edilir? Tedavisi mümkün mü?

Otizm, doğuştan olan, beynin ve sinir sisteminin farklı yapısından ya da işleyişinden kaynaklandığı kabul edilen nörobiyolojik bir bozukluktur. 

Başkalarıyla etkileşimde bulunmayı engelleyen ve kişinin kendi iç dünyasıyla baş başa kalmasına yol açan otizm, genellikle 3 yaştan önce ortaya çıkmakta ve bireylerin sosyal iletişim, etkileşim ve davranışlarını olumsuz olarak etkilemektedir.
Çocuğun çevresi ile yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve takıntılı davranış biçimlerine sahip olması ile tanımlanır.

Otizm bir hastalık değildir; otistik olmak beynin farklı bir biçimde çalışması anlamına gelir. Bununla beraber, otistik bireyler, toplumun genelini oluşturan kişilerden farklı hareket edebilir ve çoğunlukla aşağıdaki davranışlar ile karakterize olurlar:

İnsanlarla iletişim kurmakta ve sürdürmekte zorluk yaşama,
Aynı şeyleri defalarca yapma ya da düşünme,
Birtakım bilgileri algılamakta zorluk yaşama veya uzun sürede anlama,
Başkalarının nasıl düşündüğünü veya hissettiğini anlamakta zorlanma,
Parlak ışıkları veya yüksek sesleri rahatsız edici bulma,
İlk defa karşılaşılan durumlar ve olaylar hakkında endişeli veya üzgün olma.
Otizmin tek bir türü yoktur; genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle oluşan birçok alt tip bulunmaktadır. Otizm bir spektrum bozukluğu olduğu için, bu bozukluk ile mücadele eden her bireyin kendine özgü güçlü ve zayıf yönleri vardır. Bu sebeple yukarıda bahsedilen özelliklerin görülme dereceleri farklılık gösterir. Bununla beraber, otizmli bireylerin bazıları günlük yaşamlarında desteğe ihtiyaç duyabilirken, diğerleri tamamen bağımsız bir hayat sürebilir.

Otizm tüm etnik ve sosyoekonomik gruplarda görülür ancak erkekler arasında kızlardan yaklaşık 4 kat daha yaygındır.

Alıntı vardır 

Nuray LALE


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —