1 Mart’ın gece ile gündüzün eşit olduğu, günlerin uzayıp sıcaklıkların artmaya başladığı bir gündür, “Bu günlerde doğa uyanıp canlanmaya başladığından Nevruz günleri, baharın da başladığı günlendir.
Atalarımız; ‘yeni bir hayat, yeni bir başlangıç’ demek olan bu tarihi günü, aynı zamanda Ergenekon'dan çıkış bayramı olarak da kutlamışlardır.
Günümüzde bu bayram; Nevruz, Sultan Nevruz, Yeni Gün ve Çağan gibi çeşitli adlar altında, ancak özü ortak ‘bir yeni yıl ve bahar bayramı’ olarak kutlanmaktadır. Bayram; birlikte sevinme, neşelenme ve eğlenme demektir. Bayramlarımız da karşılıklı sevgi-saygı ve hoşgörünün, ulusça bir arada kardeşçe barış içinde yaşama arzusunun, dayanışma ve yardımlaşma duygularının coştuğu sevinç ve kıvanç dolu günlerimizdir.
Nevruz, bütün bu güzel duygular yanında yeni ve umut dolu günleri, baharı, bolluk ve bereketi müjdeleyen bir bayram, bir şenlik günüdür.
Bir ortak kültür ve zenginlikler yumağı olan bu anlamlı bayramı, sonsuza dek kutlayabilmemiz, bireysel ve toplumsal sevgi, saygı, hoşgörü, birlik, barış, kardeşlik, dayanışma ve yardımlaşma içinde yaşama isteğimize ve bilincimize bağlıdır. Nevruzun bolluk ve bereketi müjdeleyen sıcak günlerini mutlulukla geçirebilmemiz için tüm güzellik ve cömertliğiyle bizi bağrında barındıran doğa ve çevremizle tam bir uyum içinde yaşamamız ve onu sevgi ve özenle korumamız gerekmektedir.
Tarihten, atalarımızdan gelen bu güzel geleneği, bu ortak kültür değerimizi sonsuza dek yaşatma ve bize yurt olan doğa ve çevremizi en iyi şekilde koruma bilinç ve arzumuzla Nevruz Bayramınızı kutluyor, hepinize sağlık ve mutluluklar diliyorum.
Nevruz, “Anadolu tarihinin içerisinde üç bin yıldır var olan Orta Asya’dan Anadolu’ya doğru olan yolculuğumuzda başımızın üzerinde taşıdığımız bahar bayramıdır.
Nevruz“Tabiatın bütün zenginliklerini müjdeleyen bolluğun, bereketin, coşkunun, sevincin habercisi bir dostluk türküsü, farklı coğrafyalarda ki aynı kültürleri, aynı heyecanda buluşturan, barış içinde, kardeşlik içinde, huzur içinde yaşama isteğini, bolluğu, bereketi müjdeleyen bir paylaşma günüdür.
Yeniliğin, iyiliğin, aydınlığın, sıcaklığın, hoşgörünün ve bağışlamanın adı olan Nevruz, insanlığa umut, yaşama sevinci, huzur ve barış getiren bir bayramdır. Kuzey yarımkürede yaşayan 2 milyara yakın insanın kutladığı Nevruz, aynı zamanda tüm Türk Halklarının ortak kültürel mirasıdır.
İnsanın doğa ile birleştirici ve yakınlaştırıcı olan Nevruz, 2009 yılında ‘UNESKO Somut Olmayan Kültürel Miras’ listesine alınmış, 2010 yılında ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Kararı ile 21 Mart tarihli Uluslararası ‘Nevruz Günü’ olarak ilan edilmiştir.
Nevruz "Farsça'da yeni (nev) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden ortaya çıkan ve yeni gün anlamı taşıyan bu kelime, her ne kadar Farsça kökenli olsa bile Orta Asya Türk toplulukları Anadolu, İran, Balkanlar ve daha birçok yerde kendine özgü törenlerle kutlanmaktadır.
İran-Azerbaycan ve Gürcistan ile yakın kültürel ilişkiler kurulmakta ve toplumlar arası gidiş-gelişler sayesinde "ortak nevruz bayramı bilinci ve turizmi" gelişmektedir
Nevruz Geniş Bir Coğrafya'da Toprağının Uyanışının Baharın gelişinin, kardeşliğin, dostluğun ve dayanışmanın sembolü olan bir gündür.
Yaşadığımız coğrafyanın her geçen gün biraz daha kıskaca alındığı bir dönemde, Nevruz'un ifade ettiği yeniden diriliş ruhuna sıkı bir şekilde sahip çıkmalıyız.
Bugün bizlere düşen görev de sahip olduğumuz bu kültürel mirası en iyi şekilde korumak ve gelecek nesillere aktarmaktır.
Nevruz`da da bir arada olmamız gücümüzü ve kardeşliğimizi perçinleyerek, toplumsal huzurumuzu daha da arttıracaktır. Bu duygularla bir kez daha hemşehrilerimin ve tüm kardeşlerimizin Nevruz Günü'nü kutluyorum.
Nevruz'un, bölgemizle birlikte Tüm dünya’da karşılıklı hoşgörünün, istikrarın müjdecisi olmasını diliyor, Nevruz Bayramınızı kutluyorum
Mustafa KÜPELİ
mustafakupeli36@gmail.com