9167,58%0,98
38,54% 0,33
43,62% 0,20
4016,84% 0,33
6526,84% 0,67
Ayvalı Barajında Balık Yetiştiriciliğimizde Tek Rakibimiz Norveç.
İşletme sahibi Tuğrul Nuhan Çiçek; Alabalık üreticisi yapmış olduğumuz balıkçılık artık Avrupa ülkelerinin önüne geçmiş durumdayız.
Ayvalı Göletinde yetiştirilen balık yetiştiriciliği ile Avrupa Devi Norveç ile rekabetteyiz.
Oltu’da Ayvalı Barajında Kafes balıkçılığı
Balıklar dört kültür sisteminden birinde yetiştirilebilir: kara tesis lerinde de yani uygun akarsularda göletler, kanallar, sirkülasyon sistemleri veya kafesler. Kafes veya ağ ağıl, balıkları veya kabuklu deniz hayvanlarını bir ağ muhafazası içinde Isı ph ve oksijen hapseden bir sistemdir.
Ülkemizde özellikle Alabalık ve somon yetiştiriciliğinde ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği son yıllarda hızlı bir gelişim göstermiştir. Bu gelişmeye paralel olarak, günümüzde daha yoğun ve verimli üretim yapılmasına olanak sağlayan Göletlerde ağ kafes sistemlerinin kurulması, ağ kafes yetiştiriciliğine yeni bir yön vermiştir. Oltu Ayvalı barajında ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği yapan irili ufaklı ruhsatlı 13 dolayında işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerin tamamına yakını yıllık üretim miktarı Yurt dışına gönderilmektedir . Çiçek konu hakkın bilgilendirmede Hem de buralar kırsal bölge soğuk bölge Erzurum’un ekonomik
yüzü oldu.
Şu an üretmiş olduğumuz balıkları Avrupa ve diğer dış ülkelere ihracatını yapıyoruz. Avrupa Ülkeleri,Hollanda,Almanya,Rusya ve Japonya gibi baş müşteriler vardır.Japonya’ya Karadenizden Somon balığı Sushi (sushi) yapımında kullanılmaktadır.Rus Ukrayna savaşından sonra Ayvalı barajında üretim yapan 10 firma satışların düşmesinden ötürü yetiştiriciliğe geçici olarak durdurulmuştur. Özellikle Somon ve balığı yetiştiriciliği son yıllarda genellikle korunaklı kapalı koylarda küçük ünitelerle başlamıştır. Son yıllarda ise Deniz kıyı ötesi (off shore) tabir edilen uygulamalara başlanılmıştır. turizm ile tartışmaya yol açan, koylarda balık yetiştiriciliği uygulamalarında kısıtlamaya gidilmiştir. Bu durum Ayvalı Barajı için bir dereceye kadar olumlu olup, küçük işletme kurulması yerine büyük işletmeler kurulmasını teşvik etmektedir.
Bu durum büyük sermayenin balık yetiştiriciliğine girmesini teşvik edecek bir konu olmaktadır ki ülkemizde balık üretim miktarını arttırma bakımından uygun çalışmalardır. Hangi materyal ve malzemeden yapılırsa yapılsın ağ kafeslerin emin, güvenilir. ve sağlam olması en önemli hususların başında gelir. Çünkü; unutmamak gerekir ki, balık bir kez kaçar. Herhangi bir şekilde yırtılan bir ağdan kaçan bir balığı artık bir daha ele geçirmek mümkün değildir. Bu nedenle dalga, rüzgar veya başka bir nedenle tesisin zarar görebileceği, her türlü tehlikeye karşı önceden tedbirli olmak ve meydana gelebilecek en yüksek muhtemel fırtınaya bile dayanabilecek sağlam üniteler oluşturmak girişimcinin dikkat etmesi gereken baş koşuldur.
Ayvalı Barajı Olta Balıkçılığı yapan vatandaşlarında yüzünü güldürüyor kafeslerden kaçan somon ve alabalıklar yöre halkı olta ile tutuyorlar.
Ayvalı barajında Balık yetiştiriciliği avantajları bölgede ağ kafes üniteleri kurmada dikkat edilecek ana konular
1.Karayoluna yakın ve deniz yolu ile ulaşım nasıl
2.Su derinliği ve akıntı durumu
3.Hakim rüzgarlara karşı her türlü önem vardır
4.Sel ve bulanma tehlikesi var yoktur.
5.Herhangi bir fabrika, turizm tesisi veya yazlık konutlardan kaynaklanan deniz suyunda kirlenme söz konusu değildir
6.Deniz ulaşımına (seyrü-sefer) engel olunmaz
7.Su koşulları (ısı, pH vs.) ele alınan tür için uygun ve yetiştiriciliği ele alınacak tür bölgede doğal olarak yaşıyor
8.Zemin yapısı uygun
9. Ağ kafes sistemine hakim yakınlıkta karada yerleşim durumu müsait.
Yukarıdaki maddelerin ışığında Ayvalı barajında balık yetiştiriciliği için uygun bir sahadır.
Bayram Şahin Arpa/Erzurum Birikim Gazetesi/OLTU/ERZURUM